大阪市立大学・大学院理学研究科・細胞機能学研究室
Mycoplasma group -An exciting gliding party-
マイコプラズマグループ

これまでの研究成果と今後:Achievements

1988年から1997年ごろまではMycoplasma capricolum(マイコプラズマ・カプリコラム)のDNA複製と細胞増殖の研究を行いました.1997年からモリクテス綱の運動を研究しています.モービレ(Mycoplasma mobile)タイプの滑走運動は他に似たものもなく,ほとんど研究されたことのないユニークな現象でした.

私たちは遺伝子とタンパク質,滑走装置とタンパク質の構造,結合対象,エネルギー源,力学特性,などの全てを共同研究者らと共に明らかにして,メカニズムのアウトラインと起源を提案しました.
さらにその経験をもとにモリクテス綱のあと2つの運動能,すなわちニューモニエ(Mycoplasma pneumoniae)タイプの滑走運動とスピロプラズマ属(Genus Spiroplasma)の遊泳運動のメカニズムにも迫りつつあります.

私たちはまた最近,モービレタイプの滑走運動がATP合成酵素から進化したことを発見しました.また,スピロプラズマ属の遊泳運動がDNA分配装置から進化したことを示しつつあります.これらの結果は,モリクテス綱とその運動能が極めて最近(5憶年以内)に発生したこと,また生命全体における運動能の進化の過程を示唆しています.

私たちは現在,これらの仮説を実験で証明しつつあります.研究の実際については,業績/Achievements の8つのページの内容をご覧ください.

From 1988 to 1997, we studied DNA replication and cell proliferation of Mycoplasma capricolum. Since 1997, we have been studying the motilities of Class Mollicutes. The gliding motility of Mycoplasma mobile type has no similarities and it was a unique phenomenon that had hardly been studied.

We clarified all of the genes and proteins, the structure of gliding machinery and protein, the binding object, the energy source, the mechanical properties, etc. together with collaborators and proposed the outline and origin of the mechanism. Based on that experience, we are approaching the gliding mechanism of Mycoplasma pneumoniae and the swimming mechanism of Spiroplasma eriocheiris, which are other two motilities in Class Mollicutes.

We also recently discovered that the mobile type gliding motility evolved from ATP synthase.It is also proving that the Spiroplasma swimming has evolved from the apparatus for DNA segregation. These results suggest that Class Mollicutes and its motility occurred extremely recently (within 500 million years), and the evolutionary process of motility in the whole life.

We are currently proving these hypotheses through experiments. Please refer to the eight pages included in Achievements tab for the current research activities.